Els consellers i conselleres, infants de 10 a 12 anys, van presentar al Govern municipal divendres passat, dia 12, les conclusions del mandat 2019-20, el primer d’aquest nou òrgan de participació ciutadana de Castelldefels. El tema que ha centrat el debat i ha motivat les propostes d’aquest primer any de vida del consell ha estat la convivència i el civisme en la mobilitat

Cal que Castelldefels aposti per una mobilitat més sostenible, com dirien els adults. O, en paraules dels nens i nenes que formen el Consell de la Infància, hi ha una relació entre la bona convivència a ciutat i l’ús de la bicicleta. En conseqüència, l’Ajuntament hauria d’aprofundir en el foment de la bici.

“Aquest any hem parlat sobre la convivència i el civisme –-van explicar en l’acte de cloenda del mandat, el divendres 12 de juny, per videoconferència–. Vam pensar que podríem millorar la convivència de la gent que anava amb bicicleta i els cotxes, animant els ciclistes i les ciclistes a portar una armilla, i per això hem dissenyat un logotip. Ens fa molta il·lusió poder posar el nostre granet de sorra perquè cada cop més gent vagi amb bicicleta, així fem més exercici i la ciutat estarà menys contaminada”.

Aquest logotip que il·lustra la seva proposta s’ha dissenyat amb els elements gràfics que han anat proposant els infants que formen part del consell al llarg d’aquest primer mandat. Aquesta imatge s’utilitzarà en la confecció de material divulgatiu, com ara adhesius.

“Hem triat la frase “Roda per Castelldefels” per animar a tothom que faci servir la bici, i hi incorporem elements com el castell, perquè és un símbol de Castelldefels, i les onades, perquè la ciutat està molt lligada al mar. Té forma d’escut perquè volem promoure la seguretat, i, és clar, una bicicleta!”.

Primer mandat d’aquest nou òrgan de participació ciutadana

Elaborar propostes per a una mobilitat més cívica. Aquesta ha estat l’aspecte de la convivència ciutadana que, al llarg d’aquest primer curs, ha treballat el Consell de la Infància de Castelldefels.

A causa de la pandèmia, bona part de les sessions de treball del Consell de la Infància s’han hagut de fer per videoconferència. També va ser de caràcter virtual la sessió de cloenda, el dia 12, en què el consell va presentar el seu treball al Govern municipal. Van presidir la sessió l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, i el tinent d’alcaldia de Participació Ciutadana, Jordi Maresma.

“Castelldefels necessita que els nostres veïns i veïnes, de totes les edats”, va manifestar l’alcaldessa, “participin de totes les maneres possibles en el present i el futur de la ciutat. Els i les protagonistes del Consell han fet un primer pas per adquirir una mirada crítica sobre tot allò que els envolta”.

Miranda va lloar la tasca del Consell al voltant del “civisme, la convivència, la solidaritat, i més específicament, la mobilitat, conceptes fonamentals per definir el futur de la ciutat. Aquesta és la clau perquè Castelldefels continuï creixent en els propers anys, amb les persones al capdavant.”

En la seva intervenció davant del consell, Maresma va felicitar els seus membres, i va recordar que “quan ens el vam començar a imaginar crèiem que un dels seus objectius havia de ser el de convertir-se en una escola de democràcia, on els qui més n’hauríem d’aprendre seríem els adults”.

El tinent d’alcaldia es va adreçar als membres del Consell d’Infància per recordar-los que aquest òrgan, “del qual vosaltres en sou pioners, era una institució pendent de fa temps a la ciutat. Els propers mesos, i segurament anys, haurem de fer un treball compartit de repensar Castelldefels, una feina compartida, no ho seria si hi faltés la vostra mirada com a ciutadans i ciutadanes de dret”.

“El futur es construeix des del present, i les persones vivim en comunitat”, va dir Maresma, “i dins d’aquestes comunitats expressem les nostres diferències: cadascun de nosaltres té interessos i prioritats diferents. És del diàleg entre aquests interessos, i de la nostra capacitat d’entendre’ns arribant a acords, quan progressem i ens fem millors col·lectivament”.

“Opinions per millorar la ciutat”

Constituït al novembre de 2019, el Consell de la Infància de Castelldefels ha continuat treballant de manera telemàtica al llarg d’aquest temps del confinament decretat per mirar de frenar els contagis de Covid-19.

Format per 16 infants elegits pels seus companys com a representants dels diversos centres educatius i entitats de la ciutat que hi han volgut participar, “el Consell de la Infància som un grup de nens i nenes que venim de diferents escoles i entitats de Castelldefels, i que donem la nostra opinió per millorar la ciutat”.

Així descriuen els consellers i conselleres aquest òrgan de participació ciutadana. “Ens agrada formar part del Consell, perquè els infants normalment no donen la seva opinió i aquesta és una bona oportunitat per fer-ho; a més, a part de ‘treballar’, hem fet amics i ens hem anat coneixent cada dia una mica més”.