L’Ajuntament de Castelldefels inaugura de manera oficial l’espai de davant de la Biblioteca com a plaça Neus Català, en un nou pas per a la preservació de la memòria històrica i en la voluntat que hi hagi més espais públics amb nom de dona

Fa ja uns mesos, l’Ajuntament de Castelldefels, amb la voluntat de preservar la memòria històrica, va voler commemorar i homenatjar la figura de la supervivent catalana al camp de concentració nazi de Ravensbrück Neus Català posant el seu nom a l’espai que es troba just al davant de la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.

Ara, el passat 10 de desembre, l’Ajuntament a través de la seva regidoria de Memòria Històrica, va organitzar un acte institucional d’inauguració de la plaça Neus Català que va tenir lloc a la sala Margarida Xirgu de la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.

L’acte va comptar amb les intervencions de l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda; el regidor de Cultura i Memòria Històrica, Jordi Maresma; la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Gemma Domènech; així com la representant de l’associació Amical de Ravensbrück, Núria Noguera, i el president de l’Amical de Mauthausen, Enric Garriga.

L’acte va integrar també música, un perfil sobre Neus Català exposat per la seva biògrafa oficial, la historiadora Elisenda Balaguer, i la lectura d’una selecció d’articles de la Declaració Universal dels Drets Humans per membres del Consell de la Infància de Castelldefels.

Castelldefels, pel feminisme i la memòria històrica

La doble voluntat d’incorporar al nomenclàtor, la llista de noms de carrers i places, més referents femenins i que preservin el respecte per la memòria històrica ha portat l’Ajuntament de Castelldefels a triar la figura de Neus Català per donar nom a un espai públic de la ciutat.

L’espai escollit és la plaça on es troben la biblioteca, la masia de Can Roca de Baix i la Casa de la Cultura. Aquest espai rebrà el nom de Neus Català i Pallejà (1915-2019), l’activista antifeixista catalana coneguda per ser la darrera supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück, i per la seva trajectòria com a difusora de la memòria històrica i dels drets humans, com a veu de les persones represaliades.

El lloc triat perquè porti el seu nom no és un emplaçament qualsevol. La biblioteca, de fet, ja és una mostra de l’interès per preservar la memòria: justament una de les primeres decisions de l’equip de Govern sorgit de les urnes l’any 2015 (i que continua al capdavant del municipi mitjançant un pacte de govern d’esquerres i de progrés) va ser restituir el nom de la biblioteca, que tornava a ser així la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado, el dirigent obrer i poeta vinculat estretament a Castelldefels, on va ser regidor.

A la biblioteca es troba també la Sala Margarida Xirgu, emplaçament que acull aquest acte institucional. L’espai és també un homenatge de Castelldefels a l’actriu exiliada als anys trenta al mateix emplaçament on hi havia l’antic pavelló, reconvertit en teatre als anys noranta amb el nom de l’artista.

Per més informació visita la pàgina web del nostre diari digital oficial “El Castell” http://www.elcastell.org