La reflexió que titula aquesta informació, «hem vingut a fer una cosa real», no és fictícia, ni imaginada. És una de les que es va pronunciar, a mode de conclusió, en una de les sessions prèvies celebrades fins ara per part del naixent Consell de la Infància de Castelldefels. N’hi ha d’altres: «Castelldefels és de tots», per exemple. «Defensem el nostre dret a participar en tot, el dret a ser escoltats, a participar activament en la societat» n’és una altra.

Reflexions com aquestes són una mostra de la implicació dels nois i noies, de 10 i 11 anys d’edat, que fins ara han participat en les dues jornades prèvies que han de desembocar en la constitució del Consell de la Infància de Castelldefels.

Participació «real»

És una de les preocupacions expressades pels infants que formen part del Consell, que els posicionaments que adoptin tinguin una repercussió, és a dir, que les seves propostes sobre les qüestions que els interessen siguin escoltades. Així ho han expressat ells mateixos, i en la mateixa direcció s’han manifestat mestres i familiars: que aquest exercici de democràcia directa sigui tingut en compte.

El consell és un nou mecanisme de participació que, celebrades ja dues sessions i a l’espera d’una tercera, que tindrà lloc el 9 de novembre vinent, desembocaran en l’acte de constitució oficial d’aquest òrgan, que s’anuncia per al 22 de novembre.

L’Ajuntament, impulsor del consell, vol que aquesta eina compti amb una representativitat àmplia, raó per la qual ha buscat la complicitat dels centres escolars de primària així com de les entitats esportives, culturals i de lleure del municipi, que han donat a conèixer als menors i a les seves famílies la possibilitat de participar-hi. Hi van respondre una trentena d’infants, una xifra que s’incrementarà si hi ha més escoles i entitats que proposen als seus infants que elegeixin els seus representants al consell.

Jornades prèvies

“El dret de la participació infantil i els consells d’infants” va ser el títol de la sessió informativa i participativa amb què, el 5 d’abril passat, es va iniciar el camí cap a la futura constitució del consell. Van ser, de fet, dues jornades paral·leles: la dels infants, d’una banda, i la dels familiars i referents de les escoles i les entitats, que es reunien també amb experts per debatre sobre l’aportació dels seus fills i filles a aquest procés participatiu.

Els infants que van respondre a la convocatòria es van tornar a reunir el 3 de maig, una segona jornada prèvia en què van concretar com volen que sigui aquest òrgan de participació infantil pel que fa a la durada, periodicitat de les trobades, temàtiques a treballar, comunicació i difusió…. Pel que fa a les temàtiques, el debat entre els infants va concloure dedicar aquest curs 2019-20 a la convivència i el civisme. Aquest serà, doncs, el primer assumpte que treballran en trobades de periodicitat mensual, fins a final de curs. Les propostes que elaborin es donaran a conèixer en una audiència pública de cloenda prevista per al 6 de juny.

Per més informació visita la pàgina web del nostre diari digital oficial “El Castell” http://www.elcastell.org